Ju Jitsu

Σε συνεργασία με τον Αθλητικό Σύλλογο Λεύκαρο

Αγαπητοί γονείς και παιδιά,

Το πρόγραμμα προσχολικής και σχολικής αυτοάμυνας είναι ένα πρόγραμμα με πολύ μεγάλη εκπαιδευτική αξία.  Τα μικρά και τα μεγάλα παιδιά μαθαίνουν να συγκεντρώνονται, να πειθαρχούν και να λειτουργούν μέσα στις ομάδες και όλα αυτά μέσα από το παιχνίδι και από απλές τεχνικές αυτοάμυνας όπου εύκολα, γρήγορα και αποτελεσματικά μπορούν να σώσουν τον εαυτό τους από δύσκολες καταστάσεις της καθημερινότητας.  Μέσα από το παιχνίδι αντιλαμβάνονται τις ικανότητες και τις αδυναμίες του σώματός τους, γυμνάζουν το κορμί στο σύνολό του  και όσο περνάει ο καιρός ‘’ανεβάζουν’’ ικανότητες, δεξιότητες σωματικές και νοητικές δυνατότητες.  Το τρίπτυχό μας είναι ήθος – ευστροφία – δύναμη προσβλέποντας σε μια δυνατή, ανεξάρτητη με αυτάρκεια και επάρκεια γενιά.

Κεντρική φιλοσοφία της αυτοάμυνας είναι η αποκλιμάκωση και η λειτουργία με μη ΒΙΑ, καθώς μπορούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους με ήπιο τρόπο.  Τα μαθήματα γίνονται με απόλυτη ασφάλεια και αγάπη στα παιδιά με τον απαραίτητο εξοπλισμό και όλους τους κανόνες ασφάλειας στην προπόνηση.  Ο εκπαιδευτής Γιώργος Ζαντιώτης και οι συνεργάτες του είναι πιστοποιημένοι εκπαιδευτές αυτοάμυνας και ju jitsu απο την Γ.Γ.Α.

“To Ju-Jitsu (Ζίου-Ζίτσου), αποτελεί την πιο πολύπλευρη αμυντική τέχνη που υπάρχει σήμερα και πέρα από παραδοσιακή πολεμική τέχνη αυτοάμυνας, είναι και ένα δυναμικό και ευγενικό μαχητικό άθλημα με πλήρη γκάμα τεχνικών, τόσο στην όρθια μάχη όσο και στη μάχη εδάφους. Θεωρείται η άοπλη πολεμική τέχνη των Σαμουράι.

Αυτοάμυνα για παιδιά και γονείς μαζί

Αυτό το πρόγραμμα απευθύνεται στις οικογένειες όπου οι γονείς επιθυμούν να κάνουν προπόνηση μαζί με τα παιδιά τους. Γονείς με παιδιά μικρής ή μεγαλύτερης ηλικίας προπονούνται μαζί και έτσι αποκτούν άλλο ένα κοινό ενδιαφέρον. Έτσι η κίνηση και η άθληση γίνεται τρόπος ζωής και μια ευεργετική συνήθεια. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα η οικογένεια μαθαίνει να λειτουργεί με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε με γρήγορα αντανακλαστικά να αντιλαμβάνεται τους κινδύνους, να βρίσκει τρόπους να αποκλιμακώνει στις δύσκολες καταστάσεις και τελικά να δίνει λύσεις με βάση το τρίπτυχο εύκολα – γρήγορα – αποτελεσματικά, το οποίο είναι και η κεντρική ιδέα της αυτοάμυνας.

Αντιπροσωπεύεται παγκόσμια από την JJIF και στην χώρα μας από την ΕΟ ΖΙΟΥ ΖΙΤΣΟΥ (ΕΦΕΟΖΖ) και είναι προολυμπιακό αγώνισμα.

Ονομάζεται...Ζίου Ζίτσου

Η ονομασία Ju Jitsu αποτελείται από δύο λέξεις, Ju που σημαίνει απαλός ή απαλότητα και Jitsu που σημαίνει τέχνη ή τεχνική. Είναι δηλαδή η απαλή τέχνη ή η τέχνη της απαλότητας. Θα αναρωτηθεί κανείς βεβαίως πως μπορεί μία μαχητική τέχνη να είναι απαλή. Η απαλότητα στην συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί να μεταφραστεί με δύο τρόπους. Καταρχήν έχει να κάνει με την ευγένεια που ο κάθε γνώστης του Ju Jitsu δείχνει στον αντίπαλό του – του φέρεται δηλαδή ευγενικά, με σεβασμό και με τέτοιο τρόπο ώστε αν και θα μπορούσε να τον τραυματίσει, δεν θα το κάνει ποτέ.

Από ιστορικά στοιχεία φαίνεται να υπάρχει μία σύνδεση του Ju Jitsu με τους σαμουράι, οι οποίοι ως γνωστόν χρησιμοποιούσαν το σπαθί ως όπλο για να αντιμετωπίσουν τους αντιπάλους τους. Στην άοπλη μάχη χρησιμοποιούσαν το Ju Jitsu.

Θα τύχει επίσης πολλές φορές αντί για τον όρο Ju Jitsu να ακούσουμε και τον όρο Jiu Jutsu ή Jiu Jitsu ή Ju Jutsu. Όλες αυτές οι ονομασίες αναφέρονται στο ίδιο ακριβώς θέμα, το Ju Jitsu, όπως έχει επικρατήσει.

Έχει ιστορία.... πολλών εκατοντάδων ετών

Το Ζίου Ζίτσου είναι μια μαχητική τέχνη με πολύ μεγάλη ιστορία. Αυτό τουλάχιστον μαρτυρούν όλες οι πηγές που υπάρχουν και φτάνουν μέχρι και 2.500 χρόνια πίσω. Συνδυάζοντας κανείς πληροφορίες από τις πηγές αυτές καταλήγει ότι οι ρίζες του Ζίου Ζίτσου βρίσκονται στην Ιαπωνία και μάλιστα αρκετά παλιά. Η σχέση του Ζίου Ζίτσου με τους γνωστούς σαμουράι που δραστηροποιήθηκαν στην Ιαπωνία θεωρείται σίγουρη.

Είναι.....και αυτοάμυνα και σπορ

Σήμερα το Ζίου Ζίτσου μπορούμε να πούμε ότι αντιπροσωπεύει δύο πράγματα. Από τη μία πλευρά είναι η τέλεια μορφή αυτοάμυνας και από την άλλη ένα σπορ, εξαιρετικά ενδιαφέρον. Το Ζίου Ζίτσου διακρίνεται για την δυναμικότητα, την ευγένεια, τον σεβασμό, και την πολύπλευρη γνώση με την οποία είναι καταρτισμένοι όλοι όσοι ασχολούνται με αυτό.

Χαρακτηρίζεται ως η τέλεια μορφή αυτοάμυνας, γιατί είναι ίσως η πιο πολύπλευρη μορφή μαχητικής τέχνης που υπάρχει σήμερα. Περιέχει απ’όλα – χτυπήματα με γροθιές, κλωτσιές, ρίψεις, κλειδώματα και έλεγχο του αντιπάλου στο έδαφος, αλλά και σε όρθια θέση. Η αρχή πάνω στην οποία στηρίζεται το Ζίου Ζίτσου δεν είναι η δύναμη. Ο αθλητής του Ζίου Ζίτσου αποφεύγει τα χτυπήματα και εκμεταλλεύεται τη δύναμή του αντιπάλου του προς όφελός του.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

ΤΕΤΑΡΤΗ 17.30 – 18.30
ΠΕΜΠΤΗ 17.30 – 18.30